Procedura vânzării terenurilor agricole situate în extravilan presupune parcurgera a două etape: prima – cu privire la titularii dreptului de preempțiune (preemptori), iar, a doua – cu privire la categoria potențialilor cumpărători, categorie de persoane, de asemenea, preferate la vânzare înaintea altor persoane.
Astfel, în situația în care nu își exercită dreptul de preempțiune niciunul dintre preemptorii enumerați de prevederile legale, primăria în raza căreia se află terenul agricol va încheia Procesul-verbal de constatare a derulării etapei procedurale privind exercitarea dreptului de preempțiune din Normele metodologice, în cuprinsul căruia va consemna faptul că niciun preemptor nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, urmând a se demara procedura de vânzare cu categoria potențialilor cumpărători.
Deși apreciem că sunt rare cazurile în practică în care își vor manifesta intenția de cumpărare persoanele care se regăsesc în categoria potențialilor cumpărători, desfășurarea acestei etape prezintă un interes deosebit, întrucât, așa cum vom vedea, după finalizarea acestei etape vânzarea terenului agricol situat în extravilan va putea fi făcută către „orice persoană fizică sau juridică” [art. 41 alin. (5) din Legea nr. 17/2014].
Categoria potențialilor cumpărători este reglementată în mod expres de dispozițiile de la art. 41 alin. (3) din Legea nr. 17/2014, care prevăd că „În cazul neexercitării dreptului de preempţiune, potenţialii cumpărători pot depune la primărie un dosar care să cuprindă documentele doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 45 de zile lucrătoare prevăzut la art. 6 alin. (2)”. Prin urmare, ulterior parcurgerii etapei exercitării dreptului de preempțiune, în cazul în care niciunul dintre preemptori nu își exercită acest drept, vânzarea terenurilor situate în extravilan se va face cu persoanele fizice sau juridice care intră în categoria potențialilor cumpărători.
În acest sens, persoanele fizice care se încadrează în categoria potențialilor cumpărători trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
(i) să aibă domiciliul/reşedinţa situat/situată pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare;
(ii) să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării acestei oferte;
(iii) să fie înregistrate de autorităţile fiscale române cu minimum 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.
De asemenea, persoanele juridice care se încadrează în categoria potențialilor cumpărători trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
(i) să aibă sediul social şi/sau sediul secundar situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare;
(ii) să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
(iii) să prezinte înscrisurile din care să reiasă că, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activităţi agricole, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;
(iv) asociatul/acţionarul care deţine controlul societăţii să aibă domiciliul situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
(v) în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii sunt alte persoane juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.
Așadar, categoria potențialilor cumpărători este acea categorie de persoane care, în situația neexercitării dreptului de preempțiune de către niciunul dintre preemptori, va fi preferată la vânzare înaintea altor persoane, acestea din urmă (care nu fac parte nici din categoria preemptorilor și nici din cea a potențialilor cumpărători) putând să cumpere terenul agricol extravilan numai în situația în care nu își manifestă intenția de cumpărare, în termenul legal, niciunul dintre potențialii cumpărători.
Așadar, dispozițiile legale ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 17/2014, precum și în Normele metodologice adoptate prin Ordinul nr. M12/2021, reglementează condițiile și procedura vânzării terenurilor agricole situate în extravilan către „preemptori”, „potențialii cumpărători” și „orice persoană fizică sau juridică”.
Prioritari la înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan sunt preemptorii, fiind urmați de potențialii cumpărători și, numai dacă nici aceștia din urmă nu își manifestă intenția de a cumpăra, terenul va putea fi cumpărat de orice persoană fizică sau juridică.
Prin urmare, pentru ca un teren agricol situat în extravilan să poată fi cumpărat de către o altă persoană decât un preemptor sau potențial cumpărător, este necesar a se face dovada parcurgerii ambelor etape procedurale fără ca aceste categorii de persoane să își fi exprimat intenția de cumpărare. Dovada parcurgerii celor două etape prealabile obligatorii se face cu Procesul-verbal de constatare a derulării etapei procedurale privind exercitarea dreptului de preempțiune [art. 3 lit. l) din Normele metodologice], precum și cu Procesul-verbal de finalizare a procedurii cu potențialii cumpărători [art. 9 alin. (5) din Normele metodologice].
Pe cale de consecință, vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va putea face către alte persoane decât preemptori sau potențiali cumpărători doar după ce s-au finalizat etapele procedurale cu privire la aceste persoane, respectiv prin procesele-verbale aferente, care vor fi prezentate în fața notarului care va încheia contractul de vânzare.
Pentru orice informații suplimentare, biroul nostru de avocați vă stă la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.