În contextul declarării stării de urgență pe teritoriul României prin Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020, la data de 17.03.2020 a intrat în vigoare și Legea nr. 19/14.03.2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ulterior modificată și actualizată prin O.U.G. nr. 30/18.03.2020, O.U.G. nr. 41/02.04.2020 și H.G. nr. 217/18.03.2020.
Suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile cu competențe în domeniu – actualmente situația epidemiologice a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Perioada de timp în care părinții pot beneficia de zilele libere acordate potrivit acestei legi cuprinde inclusiv perioadele de vacanță școlară.
Următoarele categorii de părinți, cu mențiunea că aceste condiții trebuie întrunite cumulativ:
Categoriile de persoane care se încadrează noțiunii de ”părinte” și cărora li se aplică aceste prevederi legale:
Nu pot beneficia de prevederile prezentei legi părinții și persoanele asimilate prin prezenta lege părinților, dacă se află în una din următoarele situații:
În această situație sunt aplicabile prevederile articolului XI al O.U.G. nr. 30/18.03.2020, așa cum a fost modificată de O.U.G. nr. 32/26.03.2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/30.03.2020: aceste persoane nu pot beneficia de indemnizația prevăzută de Legea nr. 19/2020 deoarece pot beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea nr. 6/2020, indemnizație care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Părinții care se încadrează în condițiile anterior menționate pentru a beneficia de zilele libere potrivit Legii nr. 19/2020, au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada pe care autoritățile competente decid închiderea unităților de învățământ sau a unităților de educație preșcolară.
Acordarea zilelor libere este condiționată de depunerea unei cereri de către unul dintre părinți la angajatorul persoanei care va supraveghea efectiv copilul pe perioada stării de urgență. Cererea va fi însoțită de:
Aceste prevederile legale referitoare la acordarea zilelor libere sunt aplicabile doar dacă există acordul angajatorului pentru angajații din unitățile sistemului sistemul energetic național, unitățile operative de la sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, unitățile de asistență socială, unitățile de telecomunicații, ale radioului și ale televiziunii publice, unități ce asigură transportul pe căi ferate și transportul în comun, unitățile ce asigură salubritatea localităților și unități ce asigură aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție de medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți și personalul din cadrul unităților farmaceutice.
Acordul angajatorului în aceste situații va fi posibil doar după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare privind desfășurarea activității și cu asiguarea continuității activității, respectiv prin programe individualizate de muncă, munca în schimburi, munca la domiciliu sau telemunca.
Numărul de zile libere acordate potrivit prezentei legi, respectiv numărul de zile lucrătoare pentru care se acordă doar majorarea drepturilor salariale în cazul personalului prevăzut la art. 32, alin. (1) din Anexa 1 la Decretul nr. 195/2020, urmează a fi stabilit prin hotărâre de Guvern.
Pentru fiecare zi liberă acordată în condițiile Legii nr. 19/2020, părintele care a depus cererea beneficiază de o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.
Având în vedere că luna martie 2020 are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei, înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.
<pAceasă indemnizație se suportă din bugetul propriu de venituri și cheltuieli al angajatorului și este supusă impozitării, plății contribuțiilor de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Ulterior plății, angajatorii pot cere decontarea din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale numai a sumelor privind indemnizația netă încasată efectiv de către părinte pe perioada stării de urgență, iar impozitele și contribuțiile aferente veniturilor salariale se vor suporta de către angajator în condițiile Legii nr. 227/2015.
În cazul personalului prevăzut la art. 32, alin. (1) din Anexa 1 la Decretul nr. 195/2020, acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale, în cuantumul prevăzut prin Legea nr,. 19/2020, corespunzător numărului de zile lucrătoare pe perioada stării de urgență, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de zile libere. Această categorie de persoane este formată din angajații sistemului național de apărare, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice și alte categorii stabilite prin ordine ale ministerelor, după caz.
În cazul acestei categorii de persoane, majorarea drepturilor salariale se suportă din bugetele din care se suportă drepturile salariale de bază, excepție făcând personalul din unitățile sanitare publice, pentru care majorarea se suportă prin transferuri din bugetul Fondului unic de sănătate.
Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice care se află în situația menționată în paragraful precedent, majorarea drepturilor salariale nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzută de art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice (30% din suma salariilor de bază).
Pentru mai multe informații cu privire la drepturile consumatorilor, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție pentru clarificarea oricăror nelămuriri.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.