Fapta de a conduce un autovehicul sub influența alcoolului, cu o îmbibație alcoolică mai mică sau egală de 0,80 g/l alcool pur în sânge, precum și sub influența substanțelor psihoactive (indiferent de cantitate), constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă [art. 336 alin. (1) și (2) C.pen.].
De asemenea, potrivit art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, anularea permisului de conducere se dispune în situația în care “titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă” pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a vehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În mod similar, va fi anulat anulat permisul de conducere și pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat [art. 334 alin. (2) şi (4) C.pen.], conducerea unui vehicul fără permis de conducere [art. 335 alin. (2) C.pen.], refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice (art. 337 C.pen.), părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia [art. 338 alin. (1) C.pen.], împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice [art. 339 alin. (2), (3) şi (4) C.pen.].
În situația în care s-ar dispune condamnarea la pedeapsa cu închisoarea sau cu amenda penală pentru una dintre aceste infracțiuni, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat poate dobândi din nou dreptul de a conduce doar prin prezentarea la examen:
Mai mult decât atât, persoana a cărei permis de conducere a fost anulat se poate prezenta la examen doar dacă a făcut dovada că este aptă din punct de vedere medical, conform art. 24 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002
În cazul în care s-a dezincriminat infracțiunea în urma căreia a fost anulat permisul de conducere, cel interesat se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a fi nevoit să susțină un examen [art. 24 alin. (6^2) din O.U.G. nr. 195/2002].
Prin urmare, aparent, săvârșirea uneia dintre infracțiunile de mai sus atrage în mod obligatoriu anularea permisului de conducere, acesta putând fi dobândit doar după împlinirea unui termen de 6 luni, respectiv un an, de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, când persoana condamnată se va putea prezenta din nou la examen.
Însă, în anumite condiții, anularea permisului poate fi evitată chiar în contextul săvârșirii uneia dintre aceste infracțiuni, iar conducătorul auto își poate exercita pe mai departe dreptul de a conduce. Modalitatea prin care se poate evita anularea permisului de conducere o reprezintă fie amânarea aplicării pedepsei [art. 83 alin. (1) – (3) C.pen.], fie renunțarea la aplicarea pedepsei (art. 80 și art. 81 C.pen.).
Una dintre modalitățile prin care se poate evita anularea permisului de conducere o reprezintă amânarea aplicării pedepsei cu ocazia individualizării făcute de către organele judiciare, dacă sunt îndeplinite cerințele stabilite de la art. 83 alin. (1) – (3) C.pen.
Într-o atare situație nu mai este îndeplintă condiția esențială pentru a se putea dispune anularea permisului de conducere prevăzută de art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002, respectiv existența unei condamnări definitive. Pe cale de consecință, atunci când, cu ocazia individualizării pedepsei, se dispune amânarea aplicării pedepsei, nu se mai poate anula permisul de conducere, întrucât nu este îndeplinită condiția existenței unei “condamnări” în accepțiunea dispozițiilor de la art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002.
Astfel, amânarea aplicării pedepsei se poate dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile stabilite la art. 83 C.pen.:
Cealaltă modalitate prin care poate fi evitată anularea permisului de conducere, cu o aplicabilitate mult mai rară în practica instanțelor, o reprezintă instituția renunțării la aplicarea pedepsei (art. 80 și art. 81 C.pen.), ca formă a individualizării judiciare a pedepsei. Nici în cazul renunțării la aplicarea pedepsei nu este îndeplinită condiția existenței unei “condamnări” în accepțiunea dispozițiilor de la art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002, pentru a se putea dispune anularea permisului de conducere.
În acest sens, condițiile cumulative în care se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sunt următoarele:
Pe cale de consecință, în situația în care sunt întrunite condițiile cu privire la amânarea aplicării pedepsei, respectiv cu privire la renunțarea la aplicarea pedepsei, se poate evita anularea permisului de conducere, sancțiune care, altfel, s-ar dispune în mod obligatoriu.
Distinct de îndeplinirea condițiilor legale de la amânarea aplicării pedepsei sau de la renunțarea al aplicarea pedepsei, este necesar ca instanța, cu ocazia individualizării, să nu facă aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Astfel, în situația în care s-ar aplica pedeapsa complemetară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce, persoana condamnată ar putea să dobândească din nou dreptul de a conduce numai după promovarea din nou a examenului după expirarea termenului pentru care s-a dispus măsura interzicerii de a conduce [art. 116 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 195/2002].
Pe cale de consecință, distinct de îndeplinirea condițiilor necesare amânării aplicării pedepsei sau renunțării la aplicarea pedepsei, este necesar să nu fie aplicată condamnatului pedeapsa complementare prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. i) C.pen., operațiune care are loc tot cu ocazia efectuării individualizării judiciare.
Inculpatul poate obține amânarea aplicării pedepsei sau renunțarea la aplicarea pedepsei, după caz, fie prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției în cursul urmăririi penale, în condițiile prevăzute de art. 480 C.pr.pen.
În situația în care nu se reușește încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției în cursul urmăririi penale, se poate solicita instanței, după trimiterea în judecată, amânarea aplicării pedepsei sau renunțarea la aplicarea pedepsei, după caz, astfel încât să nu se dispună nici anularea permisului de conducere în condițiile art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002.
După ce hotărârea judecătorească prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei sau renunțarea la aplicarea pedepsei va fi rămas definitivă, va înceta suspendarea dreptului de a conduce iar permisul îi va fi restituit titularului.
Dacă vă confruntați cu unul dintre cazurile de mai sus, biroul nostru de avocați vă stă la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.