Obiectul de activitate al unei societăți cu răspundere limitată (SRL) este reprezentat de activitatea principală pe care societatea o desfășoară în vederea obținerii de profit. Acesta este menționat în actul constitutiv și definește, în general, domeniul în care societatea este specializată – spre exemplu, domeniul construcțiilor, transportului, tranzacțiilor imobiliare, serviciilor medicale, agriculturii, etc.
În anumite împrejurări, presiunile economice pot conduce asociații unui SRL să reconsidere modul în care societatea operează în prezent, prin modificarea obiectului de activitate și desfășurarea unui alt tip de activități, generatoare de profit. Astfel, există o serie de etape care vor trebui respectate de către asociații societății, detaliate în cele ce urmează.
Procesul de modificare a obiectului de activitate începe cu adoptarea unei hotărâri de către adunarea generală a asociaților sau de către asociatul unic, după caz. Hotărârea va trebui să îndeplinească atât prevederile actului constitutiv, cât și pe cele ale Legii 31/1990, cu privire la majoritățile specifice adoptării hotărârilor prin care se modifică actul constitutiv. Modificarea dorită de către asociați trebuie descrisă clar, întrucât va fi transpusă în actul constitutiv.
După ce hotărârea de modificare a fost adoptată de AGA, este necesară actualizarea actului constitutiv, pentru a regăsi noile detalii cu privire la obiectul de activitate, astfel cum au fost transpuse în hotărârea AGA. După ce actul constitutiv a fost semnat de către asociați, acesta va fi trimis la Registrul comerțului pentru a înregistra modificările intervenite și pentru a publica modificarea intervenită în Monitorul Oficial.
Odată schimbat obiectul de activitate în cadrul actului constitutiv, acesta va trebui transmis împreună cu vechiul certificat de înregistrare la Registrului Comerțului în vederea emiterii unui nou certificat de înregistrare cu codul unic de înregistrare fiscală actualizat.
Dacă schimbarea obiectului principal de activitate presupune și schimbarea codurilor CAEN, întrucât activitățile desfășurate nu sunt aceleași cu activitățile prevăzute, societatea va trebui să solicite autorizarea acestor coduri în cadrul Registrului Comerțului, prin completarea și depunerea unor declarații care să conțină noile coduri CAEN și informații despre sediu sau punctele de lucru relevante.
Modificarea obiectului principal de activitate într-un SRL implică consecințe juridice importante, având consecințe în cadrul:
Schimbarea obiectului de activitate al unei societăți este o decizie de oportunitate, fiind motivată de cele mai multe ori de evoluții ale pieței, diferite strategii de afaceri sau chiar schimbări legislative. Această decizie are un impact semnificativ asupra direcției și a perspectivei unei afaceri, prezentând atât potențiale beneficii, cât și riscuri economice și juridice.
Rezumând aspectele prezentate, modificarea obiectului principal de activitate al unei societăți cu răspundere limitată este o operațiune complexă care implică proceduri legale riguroase, cu implicații semnificative din punct de vedere economic și juridic. Pentru a asigura o tranziție lipsită de probleme, este esențial ca societatea în cauză să respecte legislația în vigoare și să colaboreze cu avocații și consultanții fiscali specializați în procedurile specifice dreptului societar.
Pentru orice fel de informații suplimentare în materia dreptului societar, avocații din cadrul biroului nostru vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noști și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.