În articolul precedent, am prezentat principalele moduri în care un creditor poate obține suma de bani datorată de creditor, fără să apeleze la instanța de judecată. Prezentul articol tratează remediile judiciare existente în cazul în care etapa amiabilă nu a dat rezultate sau creditorul a considerat inoportună parcurgerea unei etape amiabile în prealabil.
Specificul acestei proceduri rezidă în faptul că această acțiune se pretează doar creanțelor care au ca obiect plata unei sume de bani, precum și în necesitatea existenței unui înscris care să confirme existența creanței. Acest înscris poate fi o factură neachitată, dar acceptată de partea care nu și-a executat propria contraprestație, un contract încheiat între părți sau orice fel de înscris prin care se recunoaște debitul de către debitor.
Această procedură este una dintre cele mai rapide și mai avantajoase modalități de recuperare a creanțelor pe cale judiciară, datorită costului redus a taxei de timbru (200 de lei) și a termenului de soluționare: în cazul în care debitorul nu contestă creanța prin întâmpinare, ordonanța de plată va fi emisă în termen de 45 de zile de la introducerea cererii.
Înainte de a sesiza instanța cu cererea de ordonanță, creditorul trebuie (sub sancțiunea inadmisibilității cererii ordonanței la plată!) să comunice prin executorul judecătoresc o somație, prin care să i se pună în vedere plata sumei datorate în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Prin hotărârea de emitere a ordonanței la plată, debitorul este obligat într-un termen care nu poate fi mai mic de 10 zile, dar nici mai mare de 30 de zile să achite debitul restant.
Un aspect important al acestei proceduri este reprezentat de caracterul executoriu al ordonanței la plată, caracter care este păstrat chiar și în cazul în care ordonanța este atacată cu cererea în anulare, având autoritate de lucru judecat până la soluționarea cererii în anulare.
Această procedură nu prezintă utilitate în recuperarea creanțelor dacă contractul sau înscrisul ce constituie izvorul raporturilor juridice dintre părți nu este constatat printr-un înscris sau dacă înscrisul nu este însușit de ambele părți prin semnătură.
Această procedură vine ca o alternativa la procedura de drept comun, fiind aplicabilă în situațiile în care valoarea cererii (nefiind incluse în aceasta și dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii) nu depășesc suma de 10.000 de lei.
Avantajele acestei proceduri sunt similare procedurii ordonanței de plată: taxa judiciară de timbru este calculată raportat la valoarea cererii, dar nu pot depăși 200 de lei. Soluționarea cererii se va face în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informațiilor necesare instanței de judecată. Prezența părților nu este necesară, decât în situații excepționale, procedura cererii cu valoare redusă bazându-se pe înscrisurile relevante.
Similar procedurii ordonanței la plată, hotărârea primei instanțe este executorie de drept, chiar și în cazul în care pârâtul va declara apel. Acesta din urmă va putea solicita suspendarea executării în mod expres, cu achitarea unei cauțiuni în cuantum de 10% din valoarea cererii introduse de reclamant.
Spre deosebire de procedura ordonanței la plată, unde este admisă exclusiv proba cu înscrisuri, în cadrul acestei proceduri pot fi admise în principiu orice fel de probe considerate utile de către instanță, cu condiția ca aceste probe să nu fie excesiv de oneroase raportat la valoarea obiectului cererii principale.
Aceasta procedură este folositoare atunci când, raportat la creanța clientului, nu există o alternativă mai rapidă și mai eficientă, întrucât durata de timp de la depunerea cererii de chemare în judecată și până la obținerea unui titlu executoriu poate fi una extinsă, datorită termenelor îndelungate prevăzute de lege pentru soluționarea acestora și a gradului de încărcare al instanțelor.
Cu privire la taxele de timbru, acestea se calculează raportat la valoarea cererii, existând astfel inconvenientul costurilor ridicate generate de proces. Dezavantajele acestei proceduri sunt reprezentate exigența părților sau a avocaților acestora de a fi prezenți la termenele stabilite, precum și de lipsa caracterului executoriu al hotărârii pronunțate în prima instanță; spre deosebire de procedura ordonanței la plată și cea a cererii cu valoare redusă, hotărârea poate fi pusă în executare silită doar după ce a rămas definitivă (prin neapelare sau prin epuizarea căilor de atac ordinare).
Principalul avantaj al procedurii de drept comun este reprezentat de anvergura probatoriului – dacă în cazul ordonanței la plată și a cererii cu valoare redusă proba cu martori, interogatoriul expertiza tehnică de specialitate sau orice alte probe care dovedesc existența creanței nu sunt permise, acestea pot fi admise în cazul în care instanța le găsește relevante în cazul procedurii de judecată de drept comun.
Executarea silită intervine atunci când debitorul nu execută în mod voluntar obligația înscrisă în titlul executoriu. În acest sens, avocații din cadrul biroului vă pot reprezenta și în cadrul acestei proceduri pentru a asigura desfășurarea promptă și eficientă a executării silite asupra bunurilor debitorului.
De asemenea, reprezentăm părțile în instanță și în cazul procedurilor incidente sau accesorii executării silite, precum contestația la executare, suspendarea executării, opoziția la executare în cazul biletului la ordin, cererea de înființare a popririi, etc.
Creditorii obișnuiesc să evite procedurile judiciare de recuperare a creanțelor datorită costurilor semnificative implicate și a duratei acestora. Cu toate acestea, având sprijinul unui avocat, aceștia pot alege cea mai potrivită procedură având ca scop final îndestularea creanței, în funcție de circumstanțele fiecărei spețe în parte.
Pentru mai multe informații cu privire la procedurile de recuperare a creanțelor, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție pentru clarificarea oricăror nelămuriri.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.