Prescripția executării pedepsei reprezintă o cauză de înlăturare a executării pedepsei, alături de grațiere. Prin prescripția executării pedepsei se stinge dreptul statului de a cere executarea pedepsei aplicate și se stinge obligația corelativă a condamnatului de a mai executa pedeapsa ce i s-a aplicat.
Pentru pedepsele aplicate persoanei fizice, acestea se prescriu (stingându-se obligația celui condamnat la executarea pedepsei) în următoarele termene:
Prescripția va începe să curgă de la data la care hotărârea de condamnare a rămas definitivă, atât în cazul persoanei fizice, cât și în cazul persoanei juridice.
Pentru persoanele juridice, termenul de prescripție a executării pedepsei amenzii aplicate este de 5 ani. Executarea pedepselor complementare aplicate persoanei juridice se prescrie în termen de 3 ani, care va curge de la data la care pedeapsa principală a amenzii a fost executată sau considerată executată.
Efectul întreruperii cursului prescripției răspunderii penale este ștergerea termenul curs anterior și începerea curgerii unui nou termen de prescripție. Întreruperea termenului de prescripție a executării pedepsei are loc prin:
Spre deosebire de prescripția răspunderii penale, în cazul prescripției executării pedepsei, legiuitorul nu a prevăzut „prescripția specială” (prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă s-a împlinit încă odată termenul de prescripție). Prin urmare, pentru a produce efectele sale de stingere a executării pedepsei, termenul de prescripție a executării pedepsei trebuie să curgă neîntrerupt și integral.
Cursul prescripției executării pedepsei se suspendă în timpul exercitării căilor extraordinare de atac, precum contestația în anulare, recursul în casație, cazurile de amânare a executării pedepsei sau a detențiunii pe viață, ori al întreruperii executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață, conform Codului de procedură penală.
Conform art. 161 alin. (1) C.p., „Prescripția înlătură executarea pedepsei principale.” Totuși, pedeapsa accesorie, neputând exista în lipsa existenței unei pedepse principale, se va stinge odată cu stingerea pedepsei principale.
Prescripția NU înlătură însă executarea pedepselor complementare, atunci când sunt aplicate persoanei fizice; în cazul persoanei juridice, reiterăm că pedepsele complementare sunt prescriptibile în termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei amenzii.
Prescripția NU produce efecte nici împotriva măsurilor de siguranță, care se vor executa indiferent de timpul scurs de la luarea acestora până la prinderea făptuitorului.
Legiuitorul a prevăzut imprescriptibilitatea executării pedepselor principale pentru o serie de infracțiuni de o gravitate deosebită contra păcii și omenirii, precum și a infracțiunilor de omor sau a infracțiunilor intenționate care au avut ca urmare moartea victimei. Astfel, aceste pedepse principale pot fi puse în executare indiferent cât timp a trecut de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Conform art. 161 alin. (2), prescripția nu înlătură executarea pedepselor principale în cazul infracțiunilor:
Pentru orice informații suplimentare și consultanță de specialitate, avocații din cadrul biroului nostru vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.