Ordinul de protecție reprezintă o măsură legală instituită de Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Prin intermediul măsurilor și restricțiilor impuse agresorilor, ordinul de protecție contribuie la protejarea victimelor violenței de orice fel și urmărește asigurarea unui mediu sigur pentru victime și familiile acestora.
La data de 28 februarie 2024 a fost promulgată Legea privind ordinul de protecție, proiect de lege care a extins prevederile din cuprinsul Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Se aduc astfel modificări importante ordinului de protecție – victimele agresiunilor fizice, psihice, sexuale, verbale, cibernetice, vor fi îndreptățite să solicite protecție împotriva agresorilor care nu sunt membrii de familie sau asimilați acestora. În forma inițială a legii, victima și agresorul trebuiau să se afle într-0 relație de familie sau similară, aspect care reprezenta un impediment în sancționarea adecvată a unui număr important de agresori care nu se regăseau în situația premisă prevăzută de lege.
Totodată, există noutatea sancționării agresorului prin emiterea unui ordin de protecție împotriva sa în cazul în care acesta hărțuiește victima sau efectuează apeluri telefonice repetate care sunt de natură să creeze o stare de temere victimei.
În plus, a fost reglementată și posibilitatea emiterii unui ordin de protecție pentru a opri un act de violență iminent, constatat de către agenții de poliție prin raportare la întreaga situație de fapt prezentată de către victimă. Toate aceste modificări vor intra în vigoare peste 180 de zile de la publicarea Legii în Monitorul Oficial.
Ordinul de protecție provizoriu este emis de îndată de agentul de poliție care ia cunoștință despre săvârșirea unui act de violență, pe o perioadă de 5 zile. Acesta poate implica următoarele restricții față de agresor:
Ordinul de protecție provizoriu (emis de către agentul de poliție) produce efecte de la emiterea acestuia, imediat, fără somație. Polițiștii vor pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul ordinului de protecție de îndată.
Înainte de expirarea celor 5 zile, ordinul de protecție provizoriu va fi înaintat procurorului din cadrul parchetului de pe lângă judecătoria competentă pentru confirmare. În cazul în care procurorul desemnat va infirma necesitatea menținerii măsurilor și restricțiilor impuse prin ordinul de protecție, poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecție.
În cazul în care procurorul confirmă necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, acesta va înainta judecătoriei competente o cerere de emitere a ordinului de protecție pentru o perioadă de cel mult 12 luni. Ordinul de protecție provizoriu emis pentru o durată de 5 zile se va prelungi de drept cu durata necesară emiterii unui ordin de protecție de către instanță.
Ordinul de protecție emis de către instanță
Judecătorul va putea stabili aceleași obligații și restricții agresorului, pe o durată de maximum 12 luni, indiferent dacă este sesizat cu un ordin de protecție provizoriu sau cu o cerere privind emiterea ordinului de protecție. Vor putea fi administrate ca probe mesajele text, înregistrări cu telefonul, declarații ale martorilor, interogatoriul și orice alte probe care pot fi administrate la același termen.
Avantajul formulării unui ordin de protecție provizoriu de către agentul de poliție este reprezentat de urgența cu care sunt dispuse restricții agresorului. Încă de la emiterea sa agresorul are obligația de a se conforma întocmai obligațiilor impuse de către agenții de poliție. Încălcarea măsurilor de către agresor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, conform prevederilor art. 47 din Legea 217/2003.
Chiar dacă durata obligațiilor și a restricțiilor instituite agresorului nu pot depăși 12 luni de la emiterea ordinului de protecție de către instanța de judecată, înainte de expirarea acestui termen, victima poate proceda la formularea unei cereri judiciare, scutită de taxă de timbru, pentru instituirea unui nou ordin de protecție care să producă efecte de la expirarea obligațiilor și restricțiilor prevăzute în cadrul primului ordin de protecție. Trebuie însă probată necesitatea unui ordin de protecție subsecvent, prin atitudinea nepotrivită a agresorului, perpetuarea stării de temere, vulnerabilitatea victimei, etc.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare în materia dreptului familiei, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție.
0742.789.650