În decursul existenței unei societăți, asociații pot dori să dezvolte activitatea economică a acesteia sau să înlăture anumite dificultăți financiare. Un mod de finanțare cu caracter permanent este majorarea capitalului social de către asociați, fie în numerar, fie prin aportul în natură. De asemenea, asociații pot accepta alte persoane străine la momentul constituirii SRL-ului, care să devină asociați printr-un aport ulterior.
În cele ce urmează, vom analiza principalele moduri de majorare a capitalului, luând în considerare și specificitățile privind forma societății cu răspundere limitată cu asociat unic.
Dacă asociații doresc mărirea masei patrimoniale a societății prin numerar, aceștia vor convoca o adunare generală prin care să propună cuantumul și distribuirea proporțională a părților sociale.
O alternativă pentru ipoteza în care asociații nu au posibilitatea sau nu doresc să majoreze capitalul social este cooptarea unor noi asociați, fiecare fiind nevoit să efectueze un aport în cuantumul stabilit de către asociați, dobândind în urma acestuia un număr proporțional de părți sociale. Pentru aceasta, se va proceda în felul următor:
Majorarea de capital social se consideră a fi în natură atunci când asociatul unic/asociații hotărăsc transferul dreptului de proprietate asupra unui bun, din patrimoniul asociatului sau a celui care dorește să se asocieze ulterior. Pe lângă aspectele menționate la aportul în numerar, se vor parcurge următorii pași suplimentari:
Este important de precizat că procedura evaluării bunului aportat este incidentă indiferent de numărul asociaților în societate.
Pentru orice informații suplimentare și consultanță de specialitate, avocații din cadrul biroului nostru vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.