Noua lege a Registrului Comerțului și mult așteptata adaptare a instituției la realitatea digitală
11 decembrie 2022Majorarea capitalului social în societatea cu răspundere limitată
14 mai 2023
Între 2022 și 2023 - Noutăți legislative
Finalul de an a adus multiple și importante modificări și noutăți la nivel legislativ, câteva dintre acestea regăsindu-se în articolul prezentat mai jos.
- Prin Ordinul Ministerial nr. 2717 din 25 noiembrie 2022 a fost reglementat modelul standard recomandat al contractului individual de muncă, devenind aplicabil începând cu data de 9 decembrie 2022.
- A fost abrogată Legea nr. 62/2011 privind dialogul social.
Prin Legea nr. 367/2022, aplicabilă din 25 decembrie 2022, s-au reglementat o serie de aspecte de noutate cu implicații în Codul muncii și legi conexe. Dintre modificări amintim:
- Obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate unde sunt cel puțin zece salariați (spre deosebire de vechea reglementare, unde negocierea colectivă se impunea la peste 21 angajați).
- Reglementarea detaliată a modalității în care se aleg reprezentanții salariaților
- Introducerea obligatorie a cinci capitole în contractul colectiv de munca:
- măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților;
- măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale;
- timpul de lucru și timpul de odihnă;
- modalitățile de informare și consultare a angajaților;
- reducerea termenului de negociere de la 60 zile la 45 zile.
- Posibilitatea existenței pe viitor a unui contract colectiv de muncă la nivel național
- Majorarea salariului minim brut la 3000 lei și la 4000 lei în firmele de construcții.
- Modificări privind condițiile microîntreprinderilor
De la 01 ianuarie 2023, urmare modificărilor aduse de O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a devenit opțional. În acest sens, opțiunea pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se poate face numai în condițiile în care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- Societatea (firma) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro (plafonul se aplica începând cu veniturile din 2023);
- Capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- Societatea a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- Societatea are cel puțin un salariat;
- Societatea are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.
Entități care sunt excluse din categoria plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor:
- Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
- Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;
- Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;
- Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;
- Entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica;
- Persoana juridica romana care desfășoară activități in domeniul bancar;
- Persoana juridica romana care desfășoară activități in domeniile asigurărilor si reasigurărilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere in aceste domenii;
- Persoana juridica romana care desfășoară activităti in domeniul jocurilor de noroc;
- Persoana juridica romana care desfașoară activităti de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol si gaze naturale."
- Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal la restaurant
De la 1 ianuarie 2023, restaurantele, barurile și alte astfel de localuri vor avea obligația să treacă pe bonul fiscal bacșișul lăsat de clienți, sumele provenite din bacșiș urmând a fi distribuite integral salariaților. Noua Lege 376/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se aplică doar operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5610 - Restaurante
- 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Legea prevede amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei pentru firmele care încalcă noile dispoziții legale.
- Impozitul pe dividende
Impozitul pe veniturile din dividende a crescut de la 5% la 8%, de la 1 ianuarie 2023, atât pentru beneficiarii de venituri persoane fizice, cât și pentru beneficiarii-persoane juridice, conf. OG 16/2022, aprobată cu modificări prin Legea 370/2022.
În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit legii.
Pentru orice informații suplimentare și consultanță de specialitate, avocații din cadrul biroului nostru vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.
Avocat | Managing Partner