În cadrul articolului precedent, am analizat modalitățile de desfacere a căsătoriei în afara instanțelor de judecată – divorțul pe cale administrativă și divorțul pe cale notarială.
Acest articol urmează să trateze caracterele specifice și motivele de divorț care pot fi pronunțate de către instanța de judecată.
Ca regulă generală, instanța competentă este judecătoria din circumscripția în care se află ultima locuință comună a soților. Un aspect important este reprezentat de necesitatea prezenței personale a părților la termenele de judecată, cererea de chemare în judecată urmând să fie respinsă ca nesusținută în cazul în care reclamantul lipsește nejustificat și se înfățișează doar pârâtul.
Specific acestui temei legal prin care se solicită desfacerea căsătoriei de către părți este faptul că instanța nu va stabili culpa soților atunci când va pronunța divorțul.
Cererea de divorț prin acord se poate depune fie de către soți împreună, fie de către un soț, celălalt urmând să accepte cererea astfel cum a fost formulată.
Când cererea este întemeiată pe culpa soțului pârât iar acesta recunoaște faptele care au dus la destrămarea vieții conjugale și soțul reclamant este de acord, instanța va pronunța divorțul fără a cerceta temeinicia motivelor de divorț și fără a face mențiune despre culpă pentru desfacerea căsătoriei.
Instanța va verifica existența consimțământului soților, precum și faptul că ambii soți dispun de capacitatea de exercițiu deplină.
Nici în cazul acestui motiv instanța nu va face mențiune cu privire la culpa soților. Doar soțul bolnav are calitatea prevăzută de lege pentru a solicita divorțul întemeiat pe acest motiv. Astfel, dacă acesta consideră că propria sa stare de sănătate constituie un impediment în desfășurarea relațiilor conjugale, va solicita instanței pronunțarea unei hotărâri de divorț.
Soțul bolnav va propune probe în fața instanței doar cu privire la existența bolii și starea sănătății sale.
În cazul acestui motiv, instanţa va pronunţa divorţul din culpa soţului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Acest tip de divorț este preferat atunci când relațiile dintre soți sunt tensionate, există neînțelegeri fundamentale cu privire la pretențiile părților și dialogul nu este posibil în vederea obținerii unui divorț prin acord.
Dacă însă din probele administrate rezultă culpa ambilor soți, instanța poate pronunța divorțul din culpa comună, chiar dacă doar soțul reclamant a solicitat divorțul.
Dacă soțul pârât nu a formulat o cerere reconvențională iar din probele administrate rezultă că doar reclamantul este vinovat pentru destrămarea căsătoriei, cererea soțului reclamant va fi respinsă ca neîntemeiată.
În cadrul acestui tip de divorț pot fi administrate o serie de probe, precum înregistrări audio, proba testimonială (martori), interogatoriul soților, precum și orice alte probe prin care soții doresc să demonstreze instanței culpa celuilalt soț în desfacerea căsătoriei.
Specificul acestui tip de divorț prin instanță este faptul că reclamantul își asumă culpa în desfacerea căsătoriei și faptul că între soți nu mai există relații specifice de familie de minimum 2 ani de zile. Acest termen de 2 ani nu poate fi suspendat și trebuie să curgă încontinuu pentru a putea solicita desfacerea căsătoriei pentru acest motiv.
Instanța va administra probe doar cu privire la existența separării soților și a duratei acesteia, urmând să pronunțe divorțul în cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.
Decizia de a pune capăt unei căsătorii prin divorț este rezultatul unor factori multipli, precum neînțelegeri constante, valori și principii divergente, dificultățile de adaptare și probleme de comunicare.
Procesul de divorț reprezintă un proces sensibil, în care aspecte legale, sociale și emoționale se intersectează. Nu trebuie neglijată nici sănătatea emoțională a copiilor care sunt de cele mai multe ori prinși în mijlocul disputelor conjugale; soții trebuie să conștientizeze că vor rămâne părinți și ulterior desfacerii căsătoriei prin pronunțarea divorțului.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare în materia dreptului familiei, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție.
0742.789.650