Motivele pentru care părțile pot solicita desfacerea actului de căsătorie sunt diverse și diferă semnificativ de la caz la caz. De cele mai multe ori, sunt invocate divergențe cauzate de valorile sau obiectivele diferite ale soților, lipsa de comunicare sau infidelitatea acestora, survenite în timpul căsătoriei. Aceste motive nu sunt exclusive, întrucât pot exista o serie de factori care determină impedimente semnificative în buna desfășurare a relațiilor familiale.
În cazul în care părțile se înțeleg cu privire la desfacerea căsătoriei, legea le oferă posibilitatea recurgerii la pronunțarea divorțului în afara instanțelor de judecată de către ofițerul de stare civilă sau de către notar. În cadrul acestui articol, vom analiza demersurile specifice fiecărei proceduri.
Această procedură este posibilă în cazul în care soții îndeplinesc următoarele condiții:
Astfel, cererea de divorț se va realiza în scris, se va semna și depune personal de către ambii soți în fața ofițerului de stare civilă delegat, fie de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie, fie la primăria în care soții au ultima locuință comună. Aceștia vor declara pe proprie răspundere în cadrul cererii de divorț că îndeplinesc toate condițiile enumerate anterior, precum și numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei.
Ofițerul de stare civilă va proceda la înregistrarea cererii de divorț și va acorda soților un termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii, termen în care aceștia își pot retrage cererea. La expirarea termenului de 30 de zile, ofițerul de stare civilă va verifica dacă ambii soți sunt prezenți și stăruie să divorțeze și dacă nu au intervenit alte impedimente care împiedică pronunțarea hotărârii de divorț.
Este important de precizat că lipsa prezentării unuia dintre soți la expirarea termenului de 30 de zile va conduce la clasarea dosarului de divorț, părțile fiind nevoite să repete procedura inițială.
Dacă sunt îndeplinite toate condițiile de divorț, ofițerul de stare civilă va constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților și va proceda la eliberarea certificatului de divorț, care va fi înmânat în termen de 5 zile lucrătoare. Pe certificatul de divorț nu vor fi înscrise mențiuni cu privire la culpa soților sau motivele care au determinat desfacerea căsătoriei.
Principala distincție între acest tip de divorț și cel pronunțat de către ofițerul de stare civilă constă în faptul că notarul dispune de autoritatea desfacerii căsătoriei chiar și în cazul în care rezultă copii (biologici sau adoptați) din timpul căsătoriei care sunt minori la momentul formulării cererii de divorț.
Similar procedurii de divorț în fața ofițerului de stare civilă, soții trebuie să convină cu privire la desfacerea căsătoriei, precum și la modalitatea exercitării drepturilor și obligațiilor părintești în comun de către ambii părinți, stabilirea locuinței minorilor, pensia alimentară datorată, precum și modalitatea de păstrare a legăturilor personale a minorului cu părintele la care nu locuiește în mod statornic.
Cererea de divorț va fi depusă la notarul public care activează în raza teritorială a locului unde a fost încheiată căsătoria sau a notarului de la locul situării ultimului domiciliu comun al soților. Notarul competent va înregistra cererea de divorț și va acorda soților un termen de 30 de zile soților pentru a putea reflecta cu privire la decizia acestora. După expirarea acestui termen, soții se vor prezenta din nou în fața notarului pentru a declara că stăruie cu privire la desfacerea căsătoriei.
Similar procedurii divorțului pe cale administrativă, dacă una dintre părți se răzgândește în termenul de 30 de zile sau nu se prezintă la finalul termenului la notar, acesta din urmă va pronunța respingerea cererii de divorț și părțile vor fi nevoite să repete întreaga procedură.
Desfacerea căsătoriei prin acord în afara instanțelor judecătorești prezintă o serie de beneficii: un termen scurt de pronunțare a hotărârii de divorț (raportat la durata pronunțării unei hotărâri judecătorești), costuri reduse și păstrarea unei relații echilibrate între foștii soți.
Cu toate acestea, necesitatea ca ambele părți să persiste în decizia de a divorța poate reprezenta o veritabilă piedică în desfacerea căsătoriei în termenul prevăzut inițial de către părți, mai ales prin sabotarea de către unul dintre soți a procedurii prin neprezentare la expirarea termenului de 30 de zile, incident ambelor proceduri.
Despărțirea conjugală cu consecințe legale poate fi realizată prin intermediul procedurile prezentate, în cazul în care soții își doresc își doresc să divorțeze într-un mod amiabil și confidențial. Soții trebuie să dea dovadă de bună-credință de la începutul demarării acestor proceduri și până la final pentru a obține divorțul în termenul anticipat de către aceștia.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare în materia dreptului familiei, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.
0742.789.650