Miercuri, 6 mai 2020, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curții au decis că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său, împreună cu art. 28 din OUG 1/1999, care stabilește sancțiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgență și prevederile ordonanțelor militare. Argumentația Curții a constat în aceea că, aceste din urmă dispoziții, “caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituție.”
Decizia CCR este generală și obligatorie odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Prevederile declarate neconstituționale își pierd efectele juridice în termen de 45 de zile de la momentul publicării deciziei, dacă în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun în acord prevederile declarate neconstituționale cu decizia CCR.
Până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, teoretic organele abilitate pot aplica în continuare amenzi.
Consecința acestei decizii este că amenzile aplicate în perioada stării de urgență vor putea fi anulate, însă nu în mod automat, ci numai prin contestarea lor prin plângere, la instanța de judecată competentă.
Astfel, dacă ați fost amendați în perioada stării de urgență și ați achitat amenda contravențională, este necesar să vă adresați instanței de judecată pentru anularea procesului – verbal de contravenție și restituirea amenzii către dumneavoastră.
În situația în care ați fost amendați în perioada stării de urgență și nu ați achitat amenda contravențională, este, de asemenea, necesar să vă adresați instanței de judecată pentru anularea procesului – verbal de contravenție, astfel încât să fie anulată și obligația de plată a amenzii.
Introducerea plângerii contravenționale trebuie realizată în termenul defipt de lege, de 15 zile de la data aplicării amenzii, termen suspendat pe perioada stării de urgență, dar care va începe să curgă de la data ridicării stării de urgență – respectiv 15.05.2020. Așadar, plângerile vor trebui depuse cel târziu până la finele lunii mai 2020.
Pentru orice informații suplimentare, biroul nostru de avocați vă stă la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.