Societățile cu răspundere limitată reprezintă cea mai întâlnită formă de societate comercială, oferind antreprenorilor un echilibru între beneficiile cooperării dintre asociați și limitarea răspunderii personale. Din diferite motive, asociații pot decide să se retragă din societate sau își vândă o parte din părțile sociale. În locul acestora, părțile sociale pot fi cedate unuia sau mai multor asociați existenți sau unui nou asociat, dacă intrarea acestuia în cadrul societății este aprobată de AGA.
Cesiunea părților sociale în cadrul unui SRL constă în transferul drepturilor asociatului asupra unei părți din capitalul social al societății către o altă persoană, cunoscut sub denumirea de cesionar. În cele ce urmează, vom analiza modul în care poate fi realizată o cesiune de părți sociale, respectând toate prevederile legale.
Primul pas în vederea realizării cesiunii de părți sociale este încheierea contractului de cesiune. Acesta poate fi încheiat sub semnătură privată și stabilește prețul cesiunii, drepturile și obligațiile părților, precum și destinația dividendelor, în anumite cazuri. Cu privirea la dividende, acestea se cuvin cesionarului dacă hotărârea de distribuire se ia după ieșirea cedentului din societate. Părțile trebuie să prevadă expres în contract dacă asociatul cedent care urmează să iasă din societate își păstrează dreptul la dividende pentru exercițiul financiar început.
Contractul de cesiune este unul negociat între părți, iar acestea pot stabili dacă părțile sociale pot fi cesionate la valoarea lor nominală sau la o valoare superioară celei nominale. Conform art. 202 din Legea societăților 31/1990, părțile sociale pot fi cesionate către persoane din afara societății numai dacă a fost aprobată de către asociați reprezentând cel puțin trei pătrimi din capitalul social, dacă actul constitutiv nu prevede altfel. Între asociați, părțile sociale pot fi transmise fără a fi condiționate de existența unui vot prealabil cu majoritatea indicată.
Încheierea contractului de cesiune nu este suficientă, întrucât produce efecte doar între părțile contractuale. Pentru ca transferul de părți sociale să fie opozabil terților, asociații trebuie să înregistreze operațiunea la Oficiul Registrului Comerțului pentru a reflecta schimbările intervenite în societate.
Ulterior înțelegerii dintre părți cu privire la cesiunea părților sociale, se va convoca și Adunarea generală a asociaților pentru a adopta o hotărâre care să valideze decizia asociaților de a cesiona părțile sociale.
În termen de 15 zile de la adoptarea Hotărârii de către AGA, aceasta va fi transmisă Registrului Comerțului pentru a fi verificată dacă respectă prevederile legale. Dacă nu există aspecte care trebuie remediate, aceasta va fi transmisă spre a fi publicată în Monitorul Oficial al României.
De la momentul publicării hotărârii în Monitorul Oficial, începe să curgă un termen de 30 de zile în care orice persoană prejudiciată prin hotărârea asociaților cu privire la transmiterea părților sociale (cel mai adesea, creditorii societății sau organele fiscale) poate formula o cerere de opoziție prin care să solicite instanței repararea prejudiciului cauzat, precum și atragerea răspunderii asociatului care a dorit să își cesioneze părțile sociale.
În lipsa unei opoziții în termen de 30 de zile, procedura va fi considerată completă și opozabilă terților la expirarea acestui termen sau la data comunicării hotărârii de respingere a opoziției, în cazul în care aceasta a fost formulată.
Redactarea unui contract de cesiune care să respecte rigorile legale și voința părților se poate dovedi o sarcină complexă, modul de redactare și apărarea intereselor părților fiind aspecte esențiale în cadrul aceste proceduri. Este recomandat ca părțile implicate să apeleze la serviciile unui avocat specializat în drept societar pentru a asigura că aceste aspecte sunt atent revizuite și că procedura poate fi îndeplinită în cel mai scurt timp.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare în materia dreptului societar, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.
0742.789.650