Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în faza urmăririi penale reprezintă un înscris încheiat între inculpat și procuror, prin care inculpatul recunoaște comiterea faptei de care este acuzat și acceptă încadrarea juridică avută în vedere la punerea în mișcare a acțiunii penale. În cadrul acestui acord, procurorul și inculpatul pot negocia cu privire la modalitate de individualizare a pedepsei.
Acordul de recunoaștere a vinovăției în faza urmăririi penale a fost instituit de către legiuitor cu scopul de a reduce durata judecății și de a simplifica activitatea de urmărire penală, contribuind la reducerea costurilor și resurselor umane implicate.
Atât inculpatul, cât și procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală pot iniția o propunere cu privire la realizarea unui acord de recunoaștere a vinovăției în faza urmăririi penale.
Inculpatul care poate beneficia de prevederile acestei proceduri poate fi o persoană fizică majoră sau persoană juridică, prin reprezentantul său legal. Inculpatul minor poate încheia un acord de recunoaștere a vinovăției doar cu încuviințarea reprezentantului său legal.
Prin semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției, inculpatul poate beneficia de o reducere a limitelor de pedeapsă cu până la o treime în cazul închisorii sau de o pătrime în cazul amenzii. În cazul inculpaților minori, se va ține seama de aspectul recunoașterii vinovăției la alegerea măsurii educative și a reducerea limitelor măsurilor educative privative de libertate cu o treime.
Codul de procedură penală instituie o limită cu privire la infracțiunile asupra cărora inculpații pot încheia un acord de recunoaștere a vinovăției. Astfel, conform art. 480 alin. (1) NCPP, „Acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani”. Drept consecință, legiuitorul a instituit această facilitate în cazul infracțiunilor cu un grad mediu spre ridicat de periculozitate socială, excluzând de facto posibilitatea de a încheia un astfel de acord în cazul infracțiunilor de omor calificat, tortura ce a avut ca urmare moartea victimei, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, genocid, etc.
Procurorul de caz va sesiza procurorul ierarhic superior printr-un referat cu privire la limitele propuse pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. În cazul în care este de acord cu limitele propuse de procuror de caz, acesta poate aviza referatul, îi poate modifica conținutul sau respinge întrutotul propunerea procurorului de caz.
Inculpatul poate negocia doar cu privire la felul și cuantumul pedepsei, forma de executare sau modalitatea de individualizare a pedepsei ce urmează să fie aplicată. După ce acesta este elaborat de către procuror, cu respectarea limitelor stabilite prin avizul prealabil și scris al procurorului ierarhic superior, acordul trebuie semnat de către procurorul de caz, inculpat, reprezentantul legal al acestuia în cazul în care inculpatul este minor și de către avocat.
Specific acestei proceduri speciale este faptul că procurorul de caz nu va mai întocmi un rechizitoriu, iar instanța va analiza strict dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru încheierea acordului. Prin urmare, instanța nu va acorda cuvântul asupra aspectelor care țin de fondul acuzației, precum sunt cele referitoare la forma vinovăției inculpatului sau dacă fapta a fost comisă de acesta. Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, instanța va admite acordul de recunoaștere a vinovăției și va stabili pedeapsa în limitele prevăzute în cadrul acordului.
În situația în care acțiunea penală a fost pusă în mișcare față de mai mulți inculpați, este posibil ca procurorul să încheie un acord de recunoaște a vinovăției distinct cu fiecare inculpat în parte sau doar cu o parte dintre inculpați. Acest aspect nu trebuie să aducă atingere prezumției de nevinovăție în privința inculpaților care nu au încheiat un astfel de acord și doresc să își dovedească nevinovăția înaintea instanței.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare în materia dreptului penal, avocații din cadrul biroului Hila Legal vă stau la dispoziție.
Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.
0742.789.650