Simplificarea impozitării investițiilor pe bursa locală

Miercuri, 20 aprilie 2022, Camera Deputaților a votat proiectul legislativ care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prin care se simplifică regimul de impozitare pentru investitorii de pe piața locală de capital.

Mai exact, legea prevede reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, și anume cu 1% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de un an şi cu 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Totodată, obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

În expunerea de motive care stă la temeiul modificării legislative se rețin ca argumente încurajarea deținerii titlurilor de valoare pe termen mediu și lung, asigurându-se astfel companiilor listate investiții mai predictibile și durabile. Totodată, se invocă și anularea creditelor fiscale acumulate pe baza pierderilor înregistrate în anii precedenți.

Dacă va fi promulgată, această lege va crea un cadru mai facil pentru investitori, prin debirocratizarea datorată reținerii la sursă a impozitului, astfel încât investitorii vor fi scutiți de declararea veniturilor astfel realizate și completarea actualelor declarații fiscale.

Organul fiscal este, de asemenea, avantajat, prin facilitatea reținerii la sursă urmând să interacționeze numai cu societățile de administrare a investițiilor și societățile de servicii de investiții financiare (în total 41 de societăți), față de situația actuală în care mii de contribuabili își depun declarațiile unice proprii.

Pentru orice informații suplimentare și consultanță de specialitate, avocații din cadrul biroului nostru vă stau la dispoziție. Ne puteți contacta la coordonatele de mai jos.

Hila Legal este un birou de avocați din Timișoara, născut din convingerea că avocatul este un partener spre succes. Construim alături de clienții noștri și luptăm pentru ei, în cheia inovației și a excelenței.

www.hilalegal.ro

[email protected]

[email protected]

0742.789.650

-->